Cela Evropa ulazi u duboku energetsku krizu. Kako se stari kontinent suočava sa izuzetno toplim letom, sa visokim temperaturama koje svakodnevno obaraju rekorde, potražnja za električnom energijom se automatski povećala. Pored ovog povećanja, ima i velikog smanjenja padavina, znatno ispod sezonskog proseka, zbog čega je proizvodnja električne energije znatno manja iz elektrana.

Suša, nemogućnost transporta uglja do nekih termoelektrana preko reka u Nemačkoj i neispravnost nuklearnih elektrana, koje se hlade vodom iz reka u Francuskoj, učinile su situaciju još kritičnijom. Pored ove situacije, rekordne cene prirodnog gasa beleže se i u Evropi zbog postepenog smanjenja tokova gasa iz Rusije.

Povećanje potražnje s jedne strane i smanjenje proizvodnje s druge strane, izazvali su skok cena električne energije širom Evrope.

Cena električne energije dan ranije na Mađarskoj berzi-HUPX, koja je iznosila 295 EUR/MWh za 4-10. nedelju jula porasla je na 348 EUR/MWh za 11-17. nedelju jula i na 419 EUR/MWh za 18-24. nedelju jula. Za prva 3 dana ove nedelje cena je 506 EUR/MWh. Zapravo, ovih dana je oboren rekord, dostigavši u jednom trenutku preko 735 EUR/MWh.

Ova situacija je takođe pogodila Kosovo. Pored enormnih cena, potreba za električnom energijom je takođe značajno ograničila komercijalne mogućnosti. Na tenderima koje smo nedavno održali, u većini slučajeva nismo prihvatili nijednu ponudu. U slučaju ponude, prikazuju se ekstra visoke cene prema tržišnim uslovima.

Stvaranje ovih situacija već u letnjem periodu izaziva prevladavanje veoma neizvesne situacije. Stoga, u ovim okolnostima, tražimo od potrošača da kreiraju mehanizme uštede i da za zimsku sezonu usmere grejanje svojih stambenih prostora iz alternativnih oblika. Preduzimanjem ovih radnji značajno smanjuje potrebu za uvozom i istovremeno se povećava sigurnost snabdevanja, što umnogome zavisi od stabilnosti lokalne proizvodnje.